hello ajándékkavalkád

Átalakítanád a lakásod? Ezekre a dolgokra érdemes odafigyelni ha színeket és formákat választasz!

Ahogy olykor egy nő frizurát vált, ruhatárat cserél, hogy megújuljon, felfrissüljön, a lakásunkra is ráfér néhány évente a felfrissülés. Ilyenkor áttologatjuk vagy akár le is cseréljük a bútorokat, friss festést, új színeket kap a fal, más stílust vesz fel az egész otthon.

De mire érdemes figyelni ilyenkor? Körbejártuk a kérdést!

A színek választása
Egyáltalán nem mindegy, milyen színű lakásban élünk, hiszen a színek köztudottan hatással vannak az ember hangulatára, érzelmi reakciót váltanak ki. Általánosságban elmondható, hogy a hideg színek (kékek, zöldek és tiszta fehérek) pihentetőnek és megnyugtatónak tűnnek, míg a meleg színek (mint például a vörös, narancs és sárga) energiát sugallnak. A hűvös színek megnyugtatnak – például a jégkék, amit gyakran a fürdőben használunk; a meleg színek pedig jó módja annak, hogy élénkítsék a közösségi tereket.

Fontos az is, hogy mekkora helyiséget festünk, egyes színek ugyanis tágítják a teret, mások pedig összenyomnak. Általában az éles fehér szín nagyobbá és nyitottabbá teheti a teret, míg a meleg színek az intimitás érzetét keltik. A nagy szobák esetében több szín közül választhatunk, mint a kis szobáknál.

Aki bátor, a plafont is kezelheti ötödik falfelületként. A lényeg, hogy a színek olyanok legyenek, amik között jól tudjuk érezni magunk.

A színek választása nem csak a falak esetében fontos
Mikor az otthonunk színeit válogatjuk össze, fontos, hogy ne csak a falak, hanem a kiegészítők színeire is figyeljünk oda. A szőnyegek, függönyök, terítők, de még a bútorok színének is harmonizálnia kell a falakkal, és az sem árt, ha otthonos hangulatot árasztanak.

A színválasztásunk esetében jól mutathat a kontraszt: egy fehér falhoz például párosíthatunk sötét bútorokat, sötét textileket. 
Ugyanakkor dönthetünk úgy is, hogy egy szín többféle árnyalatával dolgozunk.

 

Színek után lássuk a formákat
Az egyenes vonalú forma hosszú ideig uralta modern otthonainkat, de a görbe vonalú formák jobban utánozzák természetes környezetünket. A gömbölyű formák megnyugtatják a lelkünket, hát miért ne használnánk őket egy modern belső környezetbe? 

Szögletes helyett ívelt. Nyugodtan használjunk lekerekített formákat, ezzel igazán otthonos hangulatot érhetünk el.

Legyenek a textúrák, anyagok változatosak
Szinte észre sem vesszük, de hihetetlen sok anyag vesz körül bennünket: fa, műanyag, textilek, de még beton, fém, bőr is. Számtalan formában, számtalan alakban. Ezek a különböző anyagok rengetegféleképpen kombinálhatók a padlón, a falakon, a bútorokban. Azért érdemes odafigyelni, tudatosan az összhatásra, mert könnyedén káoszt okozhatunk.

Bárhogyan is döntünk színek, anyagok, falfelületek, padlóburkolatok tekintetében, mindenképpen fontos, hogy életstílusunknak, ízlésünknek mindenben megfeleljenek. Hiszen az otthon az a hely, ahol jól érezzük magunk. Ahol pihenünk, kikapcsolódunk. Ne a trendeket, csakis a saját ízlésünket helyezzük előtérbe. Válasszunk úgy, hogy nekünk tetsző, kényelmes és praktikus otthont kapjunk.

Ne feledjétek, a nyereményjáték a héten is folytatódik üzleteinkben, eheti nyereményünk pedig egy jysk ajándékkártya, ami segíthet abban, hogy felturbózzátok otthonotok!