hello hölgyek

Mennyei reggeli recept Forási Ákostól

Lepd meg szerelmedet egy finom villásreggelivel Forási Ákos receptje alapján! Garantáljuk, hogy nagy sikere lesz ennek az ínycsiklandozó receptnek.

Buggyantott tojás, avokádókrémmel és pirított császárzsemlével

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 hagyma
  • 2-3 ek oliva olaj
  • 2-4 k olaj a szárított paradicsomról
  • 2-4 ek szárított ropogós hagyma
  • 4 tojás
  • 5-1 dl ecet (10%-os)
  • 2 db császárzsemle

Az avokádókrémhez:

  • 2 kicsi avokádó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 100 g feta
  • 2 ek fekete olajbogyó
  • 3-4 db szárított paradicsom
  • 2-3 ek olaj a szárított paradicsomból
  • 1/2 citrom leve
  • só,bors
  • kis csokor bazsalikom

A hagymát félkör alakú, szeletekre vágjuk és az olívaolajon kb.10-15 perc alatt alacsony-közepes hőfokon karamellizáljuk, közben sózzuk, borsozzuk. Az avokádók belsejét kikaparjuk és a feta felével, 4-5 levél bazsalikommal, sóval, borssal és 2-3 ek szárított paradicsom olajjal egy aprítógép segítségével krémesre zúzzuk. Amikor ezzel megvagyunk, akkor összekeverjük a maradék morzsolt fetával, az aprított szárított paradicsommal, olajbogyóval és a bazsalikommal. A császárzsemléket kettévágjuk és  2-3 ek szárított paradicsom olajon, közepes lángon aranybarnára pirítjuk. Egy közepes méretű lábasban kb. 1-1.5 l vízhez hozzáadunk 0.5-1 dl ecetet és forráspontig hevítjük (de vigyázzunk, hogy ne bugyogjon, viszont extrém forró legyen!) A vizet enyhén megkavarjuk és egy kicsi csésze (vagy merőkanál) segítségével a tojást óvatosan belecsúsztatjuk a vízbe, majd 3-4 perc alatt addig főzzük, amíg a fehérje megfőtt de a sárgája még folyós. A pirított zsemlére szedünk az avokádókrémből, rakunk rá a karamellizált és ropogós hagymából is. Teszünk egy buggyantott tojást a tetejére, megtekerjük egy kis borssal és végül egy pár bazsalikom levéllel díszítjük.

Forrási Ákosról

Forási Ákos gasztroblogger, a 2019-es konyhafőnök finalistája, aki már gyerekkora óta a gasztronómia megszállottja. Egész életében a vendéglátás vette körül és végigjárta a séfek ranglétráját. Külföldi útjai erősítették meg abban, hogy mennyire imádja a különféle ízeket, kultúrákat és újdonságokat. Egy igazi gasztrohedonista, aki rajong a húsokért, viszont most egy olyan receptet hozott nektek, ami vegetáriánus és egy kis odafigyeléssel a konyhában még kezdő férfiak is könnyen meg tudnak vele birkózni, hogy lenyűgözzék szívük hölgyét.